De onzekerheid rond de bankensector komt onlinebank bunq niet slecht uit, zegt oprichter en topbestuurder Ali Niknam in een gesprek met persbureau ANP.

“Wij krijgen er alleen maar gebruikers bij, dat gaat ongelooflijk hard bij ons. In Europa zien we ook dat als het een beetje onzeker wordt, mensen hun geld bij meerdere banken spreiden, omdat het tot 100.000 euro onder het garantiestelsel valt. Dat komt voor ons erg mooi uit”, verklaart de oprichter en topbestuurder van bunq.

Het depositogarantiestelsel dekt spaartegoeden tot 100.000 euro per persoon per rekening bij een bank. Wie dus meer dan een ton spaargeld heeft, kan het risico spreiden door spaargeld bij verschillende banken te stallen.

Bunq verhoogde woensdag zijn variabele spaarrente tot 2 procent en zit daarmee momenteel zeer scherp in de markt. Nederlandse grootbanken bieden voor de variabele spaartarieven allemaal 0,5 procent rente.

Het voornamelijk digitaal opererende bedrijf zegt de spaarrentes dichter bij de flink gestegen rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) te kunnen houden door efficiënter te werken. Dat is volgens Niknam onder andere te danken aan de zelf opgebouwde systemen, waardoor bunq geen kosten heeft voor externe softwareleveranciers.

Afgelopen week verhoogde de ECB de zogenoemde depositorente, het tarief waartegen commerciële banken geld kunnen stallen bij de centrale bank, tot 3 procent.

Bunq trekt meer spaargeld aan

De klanttegoeden bij bunq zijn opgelopen tot 2,3 miljard euro, maakte het bedrijf eerder deze maand bekend. Dat is 91 procent meer dan een jaar eerder.

In het laatste kwartaal van 2022 boekte bunq voor het eerst in zijn bestaan een nettowinst. Bunq hoopt nu in Duitsland hard te groeien en internationaal uit te breiden, waarbij spaar- en betaaldiensten de hoofdmoot blijven.

Extra investeerders in bunq heeft Niknam, die meerderheidsaandeelhouder is, niet nodig. In 2021 stapte de Britse investeerder Pollen Street Capital nog in voor een belang van 10 procent, maar nieuwe investeringsrondes zijn voorlopig uitgesloten.

"Nee, we zijn nu winstgevend. Ik zou nu ook niet graag afhankelijk willen zijn van externe geldschieters", aldus Niknam. "Maar als ondernemer zou ik het heel mooi vinden om ooit een beursgang te ervaren, maar of dat met bunq is of een van mijn andere ondernemingen is mij om het even."

LEES OOK: Zo is je spaargeld veilig: wat je moet weten over het depositogarantiestelsel dat sparen tot €100.000 dekt